Toukokuun teema: Nilkan nyrjähdys
Julkaistu
Nilkkavammat ovat polvivammojen ohella urheiluvammoista tavallisimpia. Nilkkavammoja sattuu erityisen paljon vauhdikkaissa pallopeleissä, kuten jalka-, kori- ja lentopallossa, mutta myös yksilölajeissa kuten yleisurheilussa, tenniksessä ja voimistelussa. Tyypillisin nilkkavamma on nilkan ulkosyrjällä sijaitsevien nivelsiteiden nyrjähdys, joka onkin urheiluvammoista se kaikista yleisin. Huomattavasti harvemmin vamma kohdistuu hieman ylempänä sijaitseviin sääri- ja pohjeluuta yhdistäviin siteisiin (syndesmoottinen nilkan nyrjähdys tai korkea nilkan nyrjähdys) ja vielä harvemmin nilkan sisäsyrjällä oleviin nivelsiteisiin. Nyrjähdyksen seurauksena esiintyy usein turvotusta ja kipua, mikä hankaloittaa painon varaamista jalalle ja saattaa vaikeuttaa kävelyä. Nilkan nivelsidevamman toipuminen voi joskus kestää pitkään, jopa yli kuusi kuukautta.
Nivelsidevamman erottaminen murtumasta ei ole aina täysin varmaa pelkän oirekuvan perusteella. Mikäli nilkan alueella esiintyy verenpurkaumaa, varaaminen on hankalaa tai nilkan seudussa on painelu- ja koputusarkuutta, on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin murtuman poissulkemiseksi.
Nilkkanivel on alaraajan biomekaniikan kannalta tärkeä, sillä se kannattelee koko kehon painoa. Toistuvien, nilkan nivelsiteisiin kohdistuvien nyrjähdysten seurauksena sekä nilkkanivelet että nivelsiteet voivat löystyä. Tyypillisin syy nilkan nyrjähdykseen onkin aikaisempi nilkan nivelsidevamma. Nilkan epävakauteen voi liittyä myös kohonnut nivelrikon riski.
Yleensä lievä nyrjähdys paranee itsestään, mutta joissakin tapauksissa tarkemmat tutkimukset, asiantunteva hoito ja kuntoutus ovat tarpeen. Nilkan nivelsidevamman alkuvaiheen hoitona käytetään usein nilkkatukea. Erityisesti urheilijan nivelsidevammojen hoidossa fysioterapeutin ohjaamat aktiiviset liikeharjoitteet (nilkan liikkuvuus, lihasvoima ja asentotunto) ovat tärkeitä. Varsinkin sensomotoristen taitojen, lihastasapainon, koordinaation ja liikehallinnan parantaminen ovat keskeisiä. Aktiivisella harjoittelulla vähennetään myös riskiä saada uusi nilkan nivelsidevamma.
Onko oirekuvasi taustalla nilkan nyrjähdys? Otathan tällöin yhteyttä asiantuntijoihimme.
Ajan vastaanotolle voit varata myös sähköisestä ajanvarauksestamme.