Syyskuun teema: Lapsen kasvukivut

Julkaistu

Lapsilla esiintyy usein iltaisin alaraajojen kipuja, joita kutsutaan kasvukivuiksi. Niitä ilmenee jopa puolella lapsista. Kipuja todetaan 3–12-vuotiailla lapsilla. Erityisesti 4–6 vuoden ikäisillä ongelma on yleinen ja todetaan noin kolmasosalla lapsista. Oireet eivät siis ajoitu lapsen nopean kasvun vaiheeseen eli murrosikään. Tyypillisesti kivut ilmaantuvat nukkumaanmenon yhteydessä tai nukahtamisen jälkeen. Kolotus tuntuu molemmissa alaraajoissa lähinnä säären etupuolella, polvitaipeissa tai jalkaterissä, harvemmin myös reisissä.

Kivun paikka voi vaihdella illasta toiseen. Kivut esiintyvät usein jaksoittaisesti niin, että tuntemuksia on useampana iltana peräkkäin, mitä seuraa kivuton jakso. Kipukohtaus saattaa kestää muutamasta minuutista useaan tuntiin. Kipualueella ei ole kosketusarkuutta, tuntopuutoksia tai kyhmyjä. Kivun syytä ei varmuudella tiedetä, mutta sen arvellaan liittyvän enemmänkin päiväaikaiseen rasitukseen (ylirasitustila) kuin kasvamiseen.

Kasvukipujen ehkäisyyn ei tunneta keinoja. Esimerkiksi D-vitamiini ei ehkäise kasvukipuja, vaikka niiden käyttö muuten olisikin suositeltavaa. Alaraajojen hierominen on yksi parhaimmista hoitokeinoista. Muita käytettyjä hoitoja ovat lämpöhauteet, lepo, paikallinen kylmähoito ja alaraajojen venyttely. Elleivät edellä mainitut konstit riitä, voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä. Kasvukivut eivät edellytä lääkärissä käyntiä, jos ongelma pysyy kohtuullisena.

Jos lapselle ilmaantuu ylä- tai alaraajan luuhun kyhmy tai kipu, joka pysyy koko ajan samassa paikassa ja pahenee painellessa, on lääkärin puoleen syytä kääntyä. Samoin on hyvä tehdä, jos kipuun liittyy ihon punoitusta, kuumotusta, nivelarkuutta, nivelturvotusta, lihasten toimintahäiriötä, aamujäykkyyttä, ontumista tai yleisoireita, kuten kuumetta, painonlaskua tai väsymystä. Jalkakipujen esiintyminen alle 3-vuotiaalla lapsella edellyttää lääkärikäyntiä.

Mietityttävätkö lapsesi kasvukiputyyppiset oireet? Otathan tällöin yhteyttä asiantuntijoihimme.

Ajan vastaanotolle voit varata soittamalla numeroon (08) 313 2154 tai sähköisen ajanvarauksemme kautta.