Huhtikuun teema: Polven etuosan kipu

Julkaistu

Polven etuosan kipu eli patellofemoraalinen kipu pitää sisällään laajan skaalan erilaisia polven seudun kipuja. Kipu voi vaivata erityisesti nuoria urheilijoita, mutta usein myös työikäisiä tai ikääntyneitä. Polven etuosan kipu voi johtua polvilumpion ja reisiluun välisestä niveloireilusta tai läheisen alueen pehmytkudoksen ärsyyntymisestä. Kipu paikallistuu useimmiten polven etuosaan ja pahenee muun muassa portaissa kävellessä, kyykistyessä tai istuessa polvet koukussa. Kipu voi pahentua kovassa rasituksessa tai normaalien päivittäisten toimintojen yhteydessä. Toisinaan polvessa saattaa olla rahinaa.

Muun muassa juoksijan polvena tunnettu vaiva on yksi patellofemoraalisen kivun muoto. Riskiä patellofemoraaliseen kipuun voi nostaa aiempi eturistisiteen leikkaus ja erikoistuminen yhteen urheilulajiin. Perusteellisten esitietojen ja kliinisen tutkimuksen avulla saadaan usein melko varma diagnoosi. Joskus muiden syiden poissulkemiseksi tarvitaan magneettikuvaus eli MRI.

Konservatiivinen hoito on yleensä ensisijainen. Fysioterapeuttisessa kuntoutuksessa selvitetään taustasyyt ja löydösten perusteella laaditaan yksilöllinen harjoitteluohjelma. Oireyhtymä on täysin vaaraton ja ennuste on pääsääntöisesti hyvä.

Epäiletkö oirekuvasi taustalla patellofemoraalista kipua? Otathan tällöin yhteyttä asiantuntijoihimme.

Ajan vastaanotolle voit varara soittamalla numeroon (08) 313 2154 tai sähköisen ajanvarauksemme kautta.