Asiantuntija vastaa: Penikkatauti

Julkaistu

Nimimerkillä epätietoinen kysyy ja toivoo vastausta – miksi vielä näin keski-ikäisenä saan ns. penikkatauti –vaivoja jalkoihin. Vaiva tuntuu pahenevan kävelyssä, juokseminen onnistuu ilman vaivojakin. Onko vika kengissä?

Vikaa voi olla kengissäkin, mutta usein taustalla on myös monia muita syitä. ”penikkatauti” on virallisesti taemman syvän säärilihasaition lihasten ylirasitustila ja siihen liittyvä sääriluun luukalvon tulehdus. Kyse ei ole pelkästään kasvavien ihmisten vaivasta, vaikka nimitys siihen hieman viittaakin . Penikkatauti oireilee kipuna säären sisäsyrjän alakolmanneksessa mm. kävellessä, juostessa, hyppiessä. Jostakin syystä kun sinä kävelet, niin nuo sääriluun takana sijaitsevat lihakset joutuvat työskentelemään normaalia enemmän ja joutuvat ylikuormitukselle aiheuttaen sitten säären luukalvoon tulehduksen. Jos oireilusta haluaa päästä eroon, pitää miettiä mitkä syyt sinun kohdalla aiheuttavat tämän ylikuormituksen.

Tämän, kuten muidenkin rasitusvammojen taustalla on useita eri syitä . Oireilun syntymiseen vaikuttaa mm. nilkan toiminta (”löysä” tai ”jäykkä” nilkka) , rakenteelliset tekijät ihan lantiosta ja lonkkanivelestä asti, lihastasapaino (lihasten kireydet ja heikkoudet) tekijät. Liikunta-alustalla on myös vaikutusta tällaisen oireilun syntyyn ; joillekin on kivuttomampaa liikkua pehmeällä esim. nurmikolla tai pururadalla, toisilla taas asfaltti saattaa helpottaa oireilua. Joo, ja kyllä ne sopimattomat kengätkin voivat altistaa oireilulle. Tässäpä syitä, miksi juuri tuo lihaksisto voi ylikuormittua. Näitä syitä selvitellään yleensä sitten asiaan perehtyneen fysioterapeutin kanssa kun oiretta hoidetaan.

Urheilijat usein puhuvat, että ”on mulla vähän penikat kipeenä” , mutta varsinkin jos urheilee tosissaan , ei vaivaa kannata vähätellä, koska luukalvon tulehduksen ajatellaan olevan jo esiaste rasitusmurtumasta. Sama kohta sääriluussa onkin aika tyypillinen rasitusmurtumakohta.

Satu Siirtola
urheilufysioterapeutti(sert.)
ODL Liikuntaklinikka

Askarruttaako sinua liikuntaan ja liikkumiseen liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi asiantuntijallemme osoitteeseen liikuntaklinikka@odl.fi

Varaa aika asiantuntijoidemme vastaanotolle tästä.