Asiantuntija vastaa: nuoren urheilijan proteiininsaanti

Julkaistu

11-vuotias poikani harrastaa jääkiekkoa. Treenit 4x viikossa ja pelit päälle. Olisiko hänen hyvä syödä lisäproteiinia?

Ei. Liikkuvan, kasvuiässä olevan lapsen proteiinin tarve on noin 2 grammaa painokiloa kohti. Jos poikasi painaa noin 35 kg, hän tarvitsee proteiinia noin 70 g päivässä. Proteiinia saa runsaasti maitovalmisteista sekä lihasta, kalasta ja broilerista: kolmessa lasillisesta maitoa saa 21 g proteiinia, kolmesta viipaleesta juustoa 7 g, 2 dl jukurttia 7 g ja sadasta grammasta kalaa, broileria ja lihaa noin 20-30 g. Lisäksi proteiinia saa viljavalmisteista: kuudesta palasta leipää saa noin 12 g proteiinia, annoksesta puuroa noin 3 grammaa ja annoksesta perunaa/ riisiä tai makaronia 2 grammaa. Eli syömällä tavallista ruokaa liikkuva lapsi saa helposti riittävästi proteiinia.

Jos lapsesi ei syö maitovalmisteita, on syytä käyttää broileria, kalaa ja lihaa runsaammin, ja vastaavasti maitovalmisteiden käyttöä voi suurentaa, jos lapsi ei syö lihaa tai kalaa. Urheilevalle lapselle ei suositella ns. vegaaniruokavaliota, johon ei sisälly lainkaan eläinkunnan tuotteita.

Marja Vanhala

ravitsemusterapeutti

ODL Liikuntaklinikka

Askarruttaako sinua liikuntaan ja liikkumiseen liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi asiantuntijallemme osoitteeseen liikuntaklinikka@odl.fi

Varaa aika asiantuntijoidemme vastaanotolle tästä.