Elokuun teema: Urheilijan anemia

Julkaistu

Rauta on hyvin keskeinen kivennäisaine urheilijan suorituskyvyn kannalta, sillä sen rooli elimiston hapenkuljetuksessa on tärkeä. Monet tekijät voivat kuitenkin altistaa raudanpuutteelle. Normaali raudantarve naisilla on 15mg/vrk ja miehillä 9mg/vrk. Naisurheilijat ovat miehiä alttiimpia raudanpuutokselle johtuen kuukautisista. Myös aktiivinen liikkuminen lisää raudan tarvetta jopa tuplasti enemmän kuin ei-urheilijalla.

Tyypillisiä tekijoitä kohonneelle raudantarpeelle on muun muassa runsas ja kovatehoinen harjoittelu, hikoilu, iskuttavat lajit, kuten kestävyysjuoksu. Myös kasvisruokavalio lisää riskiä, sillä kasvikunnan tuotteista saatava rauta imeytyy heikommin verrattuna eläinkunnan tuotteisiin. Riittämätön ja/tai epätasapainoinen syöminen, suolistasairaudet, runsas tulehduskipu- ja närästyslääkkeiden käyttö voivat olla myös raudanpuutteen taustalla. Vähäinen raudansaanti näkyy usein väsymyksenä, heikentyneenä kestävyyssuorituskykynä tai jopa kehityksen hidastumisena.

Urheilijan on hyvä mittauttaa omat rautatasot säännöllisesti vuosittain tai jopa useammin, mikäli taustalla on useita riskitekijöitä raudanpuutteelle. Perusverenkuva (pvk) on hyvä perustutkimus anemian perussyyn selvittelyssä, vaikkakaan se ei kerro juuri mitään itse raudanpuutteesta. Tämän vuoksi urheilijan kannattaa mittauttaa rautavarastonsa ferritiini-tutkimuksella (S-Ferrit), jotta niukka raudansaanti ja rautavarastojen tyhjeneminen huomattaisiin ajoissa. Varastorautataso on liian matala, mikäli ferritiini on alle 30g/l.

Epäiletkö oirekuvasi taustalla anemiaa? Ota tällöin yhteyttä asiantuntijoihimme. Sinulla on mahdollisuus varata aika myös kattavaan urheilijan terveystarkastukseen, johon on mahdollista liittää laboratoriokokeet (pvk+t, ferrit) ja EKG.

Ajan vastaanotolle voi varata soittamalla 08 313 2154 tai nettiajanvarauksen kautta.